Εναλλακτικές θεραπείες

soya

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που έχουν προωθηθεί ως βοηθήματα στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά λίγες από αυτές έχουν επιστημονικές αποδείξεις. Μερικές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που έχουν ληφθεί ή μελετώνται περιλαμβάνουν:

Φυτικά οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Αυτά τα οιστρογόνα εμφανίζονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτοοιστρογόνων – οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες. Οι ισοφλαβόνες βρέθηκαν στη σόγια, ρεβίθια και άλλα όσπρια. Οι λιγνάνες βρίσκονται στο λιναρόσπορο, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Κατά πόσο τα οιστρογόνα σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μένει να αποδειχθεί, αλλά οι περισσότερες μελέτες τα έχουν βρει αναποτελεσματικά. Οι ισοφλαβόνες έχουν κάποια αδύναμη  οιστρογονική δράση, οπότε αν είχατε ιστορικό καρκίνου του μαστού, μιλήστε με το γιατρό σας πριν από τη χρήση χαπιών με ισοφλαβόνες.

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μερικά μπορεί να είναι επικίνδυνα ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε, θέτοντας την υγεία σας σε κίνδυνο.