Αίτια

aitia_emminopaysis
H εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από:

Φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών. Καθώς πλησιάζετε τα τέλη της δεκαετίας των ’30 σας, οι ωοθήκες σας αρχίσουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη – οι ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση – έτσι η γονιμότητά σας μειώνεται.

Στη δεκαετία των ’40 σας, οι περίοδοί σας μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες ή μικρότερες, βαρύτερες ή ελαφρύτερες, και συχνότερες ή αραιότερες, μέχρι που τελικά – κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 51 ετών – σταματούν οι περἰοδοι.

Υστερεκτομή. Η υστερεκτομή που αφαιρεί τη μήτρα σας, αλλά όχι τις ωοθήκες σας, συνήθως δεν προκαλεί άμεση εμμηνόπαυση. Αν και δεν έχετε πλέον ρεριόδους, αφού δεν υπάρχει πλέον μήτρα, οι ωοθήκες σας εξακολουθούν να απελευθερώνουν ωάρια και να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τόσο τη μήτρα όσο και τις ωοθήκες σας, (ολική υστερεκτομή και αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή) προκαλούν  εμμηνόπαυση, χωρίς καμία μεταβατική φάση. Η περίοδός σας θα σταματήσει αμέσως, και είναι πιθανό να έχετε εξάψεις και άλλα σημεία και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά, καθώς οι ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν απότομα και όχι κατά τη διάρκεια αρκετών ετών.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Αυτές είναι  θεραπείες για καρκίνο, και μπορούν να προκαλέσουν εμμηνόπαυση, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάψεις κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την πορεία της θεραπείας. Η διακοπή της εμμήνου ρύσης (και της γονιμότητας) δεν είναι πάντα μόνιμες μετά από χημειοθεραπεία.

Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια. Περίπου το 1 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν την εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 (πρόωρη εμμηνόπαυση). Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια – όταν οι ωοθήκες σας αδυνατούν να παράγουν φυσιολογικά επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών –  που προέρχονται από γενετικούς παράγοντες ή αυτοάνοση ασθένεια. Συνήθως δεν μπορεί να βρεθεί αιτία για αυτή την κατάσταση. Για τις γυναίκες αυτές, ορμονοθεραπεία συνήθως συνιστάται τουλάχιστον μέχρι την φυσική ηλικία της εμμηνόπαυσης, με σκοπό την προστασία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των οστών.