Επιπλοκές

osteoporosis

Μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για ορισμένες ιατρικές παθήσεις αυξάνεται. Για παράδειγμα:

Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακή νόσος). 
Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων σας μειώνονται, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται. Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, καθώς και σε άνδρες. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να έχετε τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή και να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με το πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας, όπως επίσης πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη σας ή την αρτηριακή πίεση, εάν είναι πάρα πολύ υψηλή.

Οστεοπόρωση. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει οστά που γίνονται εύθραυστα και αδύναμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να χάνετε οστική πυκνότητα με ταχύτερο ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε κατάγματα των ισχίων, των καρπών και της σπονδυλικής στήλης τους.

Ακράτεια ούρων. Δεδομένου ότι οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας σας χάνουν την ελαστικότητά τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συχνή, ξαφνική, έντονη επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακολουθούμενη από την ακούσια απώλεια ούρων (επιτακτική ακράτεια), ή η απώλεια ούρων με το βήχα, το γέλιο ή την ανύψωση βάρους (στρες ακράτεια). Επίσης μπορεί να έχετε ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες πιο συχνά.

Ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους με ασκήσεις Kegel και η χρήση μιας τοπικής κολπικής κρέμας οιστρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων.

Σεξουαλική λειτουργία. Κολπική ξηρότητα από μειωμένη παραγωγή υγρασίας καθώς και η απώλεια της ελαστικότητας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ελαφρά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η μειωμένη αίσθηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για σεξουαλική δραστηριότητα (λίμπιντο).

Ενυδατικά και λιπαντικά σκευάσματα του κόλπου, μπορούν να βοηθήσουν. Επιλέξτε τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλυκερίνη, επειδή οι γυναίκες που έχουν ευαισθησία σε αυτή τη χημική ουσία μπορεί να αισθανθούν κάψιμο και ερεθισμό. Εάν το κολπικό λιπαντικό δεν είναι αρκετό, πολλές γυναίκες θα επωφεληθούν από την χρήση τοπικής κολπικής θεραπείας οιστρογόνων, που διατίθεται ως κολπική κρέμα, δισκίο ή δακτύλιο.

Αύξηση βάρους. Πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, και μετά την εμμηνόπαυση, διότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Μπορεί να χρειαστεί να τρώτε λιγότερο και να γυμνάζεστε περισσότερο, απλά για να διατηρήσετε το βάρος σας.