Θεραπείες και φάρμακα

therapy_pharmacy

Η εμμηνόπαυση η ίδια δεν απαιτεί καμία ιατρική θεραπεία. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν θεραπείες που επικεντρώνονται στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων σας και την πρόληψη ή τον έλεγχο χρόνιων παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν με τη γήρανση.
Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ορμονοθεραπεία. Θεραπεία με οιστρογόνα παραμένει, μακράν, η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την ανακούφιση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης. Ανάλογα με το προσωπικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση, που απαιτείται για την παροχή ανακούφισης των συμπτωμάτων για εσάς. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει αφαιρεθεί η μήτρα σας, θα χρειαστείτε προγεστερόνη εκτός από το οιστρογόνο, για την προστασία του ενδομητρίου, όπως ακριβώς γίνεται στον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας. Τα οιστρογόνα βοηθούν επίσης στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Η ορμονική θεραπεία μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και τα αγγεία σας, αν ξεκινήσει εντός πέντε ετών μετά την τελευταία έμμηνο ρύση σας.

Κολπικά οιστρογόνα. Για την ανακούφιση από την ξηρότητα του κόλπου, τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο, με τη χρήση κολπικής κρέμας, δισκίου ή δακτύλιου. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται μόνο ένα μικρό ποσό οιστρογόνου, η οποία απορροφάται από τους ιστούς του κόλπου. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από κολπική ξηρότητα, δυσφορία κατά τη συνουσία και μερικά συμπτώματα του ουροποιητικού.

Αντικαταθλιπτικά χαμηλής δόσης. Κάποιες φορές ορισμένα αντικαταθλιπτικά που σχετίζονται με την κατηγορία των φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Ένα αντικαταθλιπτικό σε χαμηλή δόση για τη διαχείριση των εξάψεων μπορεί να είναι χρήσιμο για τις γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα για λόγους υγείας ή για τις γυναίκες που χρειάζονται ένα αντικαταθλιπτικό για μια διαταραχή της διάθεσης.

Φάρμακα για την πρόληψη ή θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν πολλά φάρμακα διαθέσιμα, που βοηθούν στη μείωση της οστικής απώλειας και τον κίνδυνο καταγμάτων.
Πριν από τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας και τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με το καθένα. Εξετάστε τις επιλογές σας σε ετήσια βάση, αφού ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορεί να αλλάξει η θεραπεία.